STRESSHÅNDTERING
På højskolen har vi i den forgangne uge snakket om vores forskellige måder at håndtere stressende situationer på.
Hvilke strategier tyr vi til, når det brænder på? Når flere livsområder, end vi kan overskue, kræver vores opmærksomhed, eller vi på anden vis oplever, at vores sundhed og trivsel er truet?
Der findes mange strategier:
Én ringer til en ven for at få hjælp til at skabe klarhed over situationen. Én begynder at spise for meget. Én giver sig til at overveje, hvad han kan gøre noget ved, og hvad der er uden for hans indflydelsessfære. Én trækker sig fra det sociale liv og begraver sig i computerspil. Én bliver mere opfarende og skælder ud på de nærmeste. Én kæmper og forsøger at løse alle udfordringerne på én gang. Osv.
Vi taler om mange forskellige måder at håndtere stressende situationer på, og mange af os er smerteligt bevidste om, at nogle af dem er mere hensigtsmæssige end andre.
Noget af det, som bliver tydeligt i samtalerne, er, at de mest uhensigtsmæssige strategier i sig selv bliver stressende for os.
Overspisningen, rygningen, isolationen, det overdrevene spilforbrug, det opfarende temperament etc. skaber måske nok en umiddelbar lettelse, men på lidt længere sigt ofte også endnu flere problemer, som vi så ligeledes skal håndtere – ofte med de selv samme strategier.
Vi kan undre os over, hvorfor vi ikke blot finder andre måder at håndtere stress-situationer på, når der nu er gode eksempler på mere hensigtsmæssige strategier, som f.eks. at skabe sig et overblik, trække vejret eller at bede andre om hjælp. Men ofte er vores strategier så indgroede, at de er blevet til vaner, vi falder tilbage i. Og mange af dem har vi lært for år tilbage i situationer, hvor de fungerede som regulære overlevelsesstrategier og umiddelbart virkede.
Søren Kierkegaard sagde, at hvis man får øje på vanen, så har den ikke længere den samme magt. Bare det, at vi fortæller hinanden om vores (ikke altid lige smarte) strategier, kan være en befrielse for os, ligesom det kan være en lettelse at vide, at andre også har strategier, som de godt ved, er uhensigtsmæssige.
Hvis vi så også kan se lidt venligt på vores udtjente strategier (de har jo trods alt hjulpet os tidligere) og tage afsked med dem, er det måske muligt at aflære dem og få indlært nogle nye, som ikke på samme måde stresser os yderligere. Det arbejder mange af os på.
Lige så vigtigt er det måske også, at vi husker at forholde os til det, som udløser den stressende situation, som vi så efterfølgende skal håndtere med vores strategier. Hvad er det egentligt, som presser os?
Hvordan kan vi skabe en hverdag, hvor vores udfordringsniveau ikke er større, end at vi stadig kan holde hovedet koldt og hjertet varmt, når det brænder på? Kan vi forebygge i forhold til de værste udfordringer og skabe gode, sunde rammer for os selv og vores omgivelser? Og kan vi lære at leve med, at vi nogle gange bare står i suppedasen og gør det bedste, vi har lært? Det er vi også en del, som løbende arbejder med at balancere.
Nå, vi talte også om så meget andet i ugens løb: om amygdala og vagthunde, sundhedssække og stressorer og meget andet spændende. Men det må du høre om en anden gang.
God trivsel
Michael Møller Andersen
Højskolelærer på Højskolen Skærgården
HØJSKOLEN
Højskolens linjer
sitemap – Copyright 2023