Højskolens ansatte

På Skærgården møder du medarbejdere, der frem for alt brænder for at lave højskole, der giver mening for den enkelte

Du bliver undervist af en dygtig lærerstab, som alle har lang erfaring med vægttab, trivsel, kreativitet og forandringsprocesser. Du vil møde engagerede mennesker, som er uddannet indenfor ernæring, bevægelse, naturterapi, coaching, positiv psykologi, Craft Psykologi, kreativitet og meget mere.


Pedellerne sørger for, at vi kan færdes i meget flotte omgivelser, og at tingene omkring os fungerer. Det samme gør vores oldfrue, som holder højskolen ren og pæn og vejleder os i det samme. Og alle træder de til, hvis nogen har brug for en hjælpende hånd.


I køkkenet regerer vores erfarne køkkenfolk, som med deres mange års erfaring både sørger for, at der altid er mad til tiden og samtidig eksperimenterer og udvikler nye smagsoplevelser til glæde for os alle. Alle i køkkenet er engagerede i at lave sunde retter baseret på gode råvarer og omsorgsfuld tilberedning.


Døren er som regel åben til vores kontor, hvor du møder Anita, der kan svare på det meste.


Fælles for os alle er, at vi er optagede af forandringsprocesser, af at skabe rammerne for en bæredygtig personlig udviklingsproces, af at skabe de bedste betingelser for vækst og trivsel og af at hjælpe elever og kursister til at nå deres mål.

Vibeke Lundbo
Forstander

Vibeke har været forstander siden 2010 og er allermest optaget af, at Skærgården skal være en oase, hvor mennesker i alle aldre har mulighed for at trives og have det godt – og på den måde finde kræfterne og modet til at skabe positive forandringer i livet.

Hun bor på højskolen, er synlig i hverdagen og tror altid på det gode i mennesker. Hun hylder forskelligheden og mener, at respekt og nysgerrighed er den vigtigste måde at nærme sig hinanden på. Derfor er hun også altid optaget af, hvordan vi kan blive klogere, både på os selv og på de mennesker, vi møder. Hun brænder for sundhed og trivsel, for hændernes og kroppens klogskab. Hun husker tydeligt, hvordan det var at være ung, men er med årene også blevet ret optaget af, hvordan man finder balancen, så der både er plads til det gode liv og det sunde liv.

Hun elsker at cykle, svømme i søen – dog mest om sommeren – og gå lange ture i den skønne natur omkring højskolen. Og så er hun bare fremfor alt et ret alsidigt menneske, læser meget, altid i gang med at lære noget nyt – fx spansk på Duolingo – elsker fysisk arbejde – og i den sammenhæng også gerne overvurderer egne evner.

Hun kom ind i højskoleverden med en blandet baggrund: Er 3. generations-herningenser, men har også boet på landet med eget fårehold og en periode i Frankrig, har læst engelsk, fransk og økonomi og taget en master i offentlig ledelse. Har lavet messer, solgt edb-løsninger og undervist på en handelsskole, indtil Skærgården havde brug for netop dette mærkelige mix.

Hun er evigt optaget af, hvordan man spotter sine blinde vinkler og arbejder med sig selv – for at kunne være den man er, og få det bedste ud af det liv, vi nu engang har fået tildelt.

Læs mere
Almind Spelling-Sørensen
Viceforstander

Højskolens nestor. Han startede på højskolen i 1988 og har efterhånden prøvet de fleste af funktionerne, så han kender højskolens farverige historier – og fortæller gerne.

I dag har han flere vigtige funktioner: Han er viceforstander på højskolen, hvor han bl.a. har morgensamlinger og fællestimer. Derudover er han leder af Klassen på Skærgården, som er et folkeskoletilbud til børn af højskolens elever samt børn, som Herning Kommune visiterer hertil. På kontoret styrer han indkvartering, betalinger, fagvalg, fraværsregistrering og skemaet i Viggo.

Ikke mindst er Almind en blændende toastmaster – og altid hyggeligt selskab – til vores hyppige afslutningsfester. Og så er han inkarneret FC Midtjylland fan og er meget dedikeret omkring Sunds Seahawks Floorball, hvorigennem han er aktiv og frivillig i mange af byens aktiviteter.

Læs mere
Anita Østergaard
Forretningsfører

Anita er ganske enkelt vores allermest venlige ansigt – og stemme – udadtil. Hun tager telefonen og hun svarer på alle tænkelige spørgsmål fra mennesker, der overvejer at tage mod til sig og melde sig til et højskoleophold. Hun ved præcis, hvordan det er at være elev på Skærgården og derfor kan hun svare på det meste og hjælpe til med at afklare tingene.

 

Dette er imidlertid kun en lille del af hendes arbejde. Først og fremmest er hun ansvarlig for højskolens bogholderi og regnskab, samt det utal af dokumentationskrav, som bare vokser år for år. På den måde er hun også højskolens centrum, en engel for eleverne og en rolig klippe for medarbejderne, der ofte har brug for hjælp eller svar eller nøgletal, eller noget helt fjerde.

Læs mere
Klaus Olsen
Højskolelærer

   

Klaus er højskolens vægttabsekspert. Han har den vildeste viden om alt muligt indenfor vægttab. Med en bachelor i human ernæring og en god portion nørdet nysgerrighed sætter han sig ind i al relevant forskning indenfor vægttab – og deler gerne ud af sin viden. Han har i over 20 år vejledt flere tusind mennesker om livsstilsændringer og han sætter en ære i at vejlede hvert menneske individuelt. Med i bagagen har han desuden personlige erfaringer med overvægt, som han trækker på i samtaler og i undervisningen. Som psykoterapeut rådgiver han også om og underviser i de mentale aspekter i vægttab.

 

Klaus er desuden en meget erfaren ud-på-tur-aldrig-sur ekskursionsmand. I bus eller bil, på cykel eller med vandrestave. Klaus kender de fleste ruter, museer, seværdigheder, kultur og historier i den jyske del af Danmark – og han fortæller gerne. Og så er han en motiverende indpisker til cirkeltræningen eller på de store bolde, hvor han får alle med og sikrer, at der er sved på panden og smil på læben.

Læs mere
Michael Møller Andersen
Højskolelærer

Michael har været en vigtig drivkraft i at udvikle Skærgårdens tilgang til udviklings- og forandringsarbejde, og hans undervisning i fag som Trivsel og Liv & Læring går som en rød tråd gennem ugen på højskolen. Her opstår der nemlig et fælles sprog om trivsel, som er vigtigt at have, når vi arbejder med vores egen og andres trivsel.

Michael har et særligt sang-repertoire, hvor der er vægt på sangglæde og livslyst, og med sit skønne klaverspil kan han få de fleste til at synge med. Derfor er han selvfølgelig en vigtig del af vores morgensamlinger, og mandag aften bliver der sunget rundt om flyglet. I øvrigt skriver Michael selv sange og sætter musik til. Han har bl.a. skrevet sangen Er det tid? i anledningen højskolen 50-års jubilæum. En del af hans egne sange kan findes på YouTube.

Michael har udviklet og underviser også i fagene Kreativitet samt Positive relationer og kærlighed.

Michael er lærer og derudover uddannet i nordisk sprog og litteratur, i musik og er certificeret ID Life Coach. Han brænder for musikken, legen og livsglæden, og spiller også gerne for i en omgang boldspil eller musikalsk samspil.

Læs mere
Connie Maul
Højskolelærer

Connie har kombineret sin interesse for kreativitet med nysgerrigheden på personlig udvikling og ro i sind og sjæl. Hun er én af drivkræfterne på SKABERGLÆDE, vores linje som inviterer til at bruge hænderne og finde ud af, hvad det gør ved vores nervesystem, når hænderne får lov til at arbejde. Connie har uddannet sig indenfor CRAFT psykologien, som er en sammenkobling af psykologi og håndværk/håndarbejde. Her bruger hun kreative fag som fx keramik, broderi, akvarel og linoleumstryk, der alle indeholder bevægelser og systematik, der har potentiale til at virke beroligende og meditativt og bidrage til at skabe trivsel i vores liv. I Skaberglæde introducerer hun en række forskellige materialer og teknikker, så man kan finde – eller genfinde – sin indre skaberglæde.


Det er også Connie, der står for vores yoga-hold, hvor hun sikrer, at alle kan være med og udvikle deres egen yoga-praksis. Hun er også vores ”Vild Med Dans”-danselærer, der gelejder alle gennem en række af de klassiske danse. Endnu en motionsform, hvor man glemmer tid og sted – og ikke mindst sig selv. Connie er nabo til højskolen og bader i søen hele året – gerne sammen med gemalen Erik, der samtidig kan holde øje med sit skotske højlandskvæg, der græsser på nabogrunden og nyder godt af højskolens grønne madrester.

Læs mere
Bonnie Vestervig
Højskolelærer

Bonnie er selv udøvende kunstner og underviser primært i maleri, tegning, læder og håndarbejde. Hun eksperimenterer gerne og har senest udviklet smukke keramik-lamper med garn-skærme til vores pejsestue, så lampeværkstedet nu også blevet til et fag. Bonnie har over årene brugt maleri som et vigtigt element i sin egen selvudvikling og hun inspirerer gerne til at male intuitivt og med følelserne – samtidig med at hun selvfølgelig introducerer til forskellige teknikker. Bonnie bor på højskolen med sine hunde og hun introducerer gerne til at kombinere en tur i saunaen med efterfølgende nedkøling i søen.

Læs mere
Marie Dalgaard
Højskolelærer

Marie er rendyrket zen. Hun spænder over en bred vifte af trivselsorienterede fag. Hun har senest uddannet sig til naturterapeut og har et ”undervisningslokale” ude i skoven, hvor hun har de to fag: Naturfordybelse, hvor hun inspirerer til personlig refleksion og udvikling i samspil med naturen, og Naturkraft, hvor hun bruger naturen til at sætte handling bag tankerne om et nyt liv i stærkere samhørighed med naturen. Hun er også kvinden bag linjefaget ”Mental Sundhed” og så ses hun ofte i pejsestuen, hvor hun guider eleverne gennem en meditation eller kreativ fordybelse. Man skal dog ikke lade sig narre af det blide væsen – hun kan også føre an i en svedig omgang HitFit – dvs. dans til pophits fra de sidste 5 årtier. Senest har Marie sammen med vores pedel, Allan, og en gruppe elever bygget en ny shelter. Den vender mod øst og ligger 1 meter fra vandet, så man kan vågne op med udkig til sø og solopgang. Marie er også optaget af at udbrede kendskabet til Skærgården og laver fx små filmklip med elever, der fortæller om hvordan de oplever at være på højskole.

Læs mere
Knud Clausen
Højskolelærer

Knud er et kropsmenneske. Han elsker at bruge kroppen og har som udgangspunkt, at vi altid fremfor alt er hele mennesker med krop og sind, sjæl og ånd. Han er højskolelærer og underviser i mange former for bevægelse. Han er uddannet idrætslærer og er optaget af kroppens muligheder. For ham er bevægelse mange ting og han vil gerne vække vores glæde ved bevægelse og vænne os til at bruge kroppen på forskellige måder. I langt de fleste af Knuds fag kan alle være med, og han har blik for, at den enkelte finder sin egen vej til bevægelsesglæde og at alle kan være med. Sammen med Knud bliver bevægelse en leg. Hans humør og smittende latter kan motivere de fleste. Knud bor på højskolen sammen med sin familie, og er om sommeren aktiv på søen, fx på højskolens SUP boards, som han også gerne introducerer til.

Læs mere
Anders Christensen
Lærer på Børneskolen

Man kan vel nærmest kalde Anders for ”værdien af egen avl”, da han startede som højskoleelev på Skærgården for en del år siden. Højskoleopholdet afklarede ham til at videreuddanne sig som lærer, og det var naturligt at søge praktikophold i Klassen på Skærgården – et skole- og dagbehandlingstilbud for unge mellem 12 og 16 år, som bliver undervist i skønne omgivelser i Søhuset lige ved bredden af Skærbæk Sø. Praktikken udviklede sig til en fastansættelse, for det viste sig hurtigt at Anders’ yderst rolige temperament, hans engagement i at arbejde med unge mennesker, og hans skønne underfundige humor passede rigtig godt til Klassen. Han elsker at planlægge og organisere store og små begivenheder, som både Klassens elever og hans kolleger nyder godt af. Anders er oprindelig uddannet ungdomspædagog, han var i sine ungdomsår en meget dygtig fodboldspiller i Silkeborg (SIF) og er far til to voksne drenge. Anders’ hjerte banker for unge mennesker, der har brug for ekstra hjælp og opmærksomhed, og han har i en stor del af sit arbejdsliv arbejdet med dette på den ene eller den anden måde.

Læs mere
Michael Thomsen
Lærer på Børneskolen

Michael er uddannet lærer og diplomuddannet skolebibliotekar og har arbejdet i den kommunale folkeskole det meste af sit liv, indtil han besluttede sig for at hellige sig den lille gruppe af unge mennesker, som går i skole i Klassen på Skærgården. Her indgår han i en lille trio af lærere, der har et nært og særdeles godt samarbejde omkring eleverne. Michael bor i Herning sammen med Jytte og deres fælles barn Benjamin. Herudover er han far til tre voksne børn, bl.a. et hold tvillinger, som vi har haft glæde af på højskolens sommerkurser, hvor de hjælper til og beriger med sang og guitarspil. Michael har i det meste af sit voksenliv været politisk engageret og er i dag medlem af Herning Byråd. Han har tidligere siddet i Regionsrådet. I al hans virke har han et stort hjerte for samfundets udsatte og sårbare. Han bidrager til dagligdagen på både højskolen og i Klassen med sin lune humor og sin åbenhed og nysgerrighed.

Læs mere
Anne Merete Markussen
Højskolelærer & køkken

Mad er Meretes store lidenskab. Hun sørger for, at de sunde kostbudskaber kommer helt ned i gryderne og er synlige i form af groft og grønt. Hun underviser i sund Skærgårdsmad, hvor alle har mulighed for at lære tips og tricks til at fortsætte den sunde linje derhjemme. Allersjovest har hun det nok, når hun har faget Madværksted, som er et kreativt fag, hvor hun eksperimenterer med ølbrygning, spegepølser, rygeost, kryddersnapse og sankning i naturen. Merete har udviklet vores særlige sunde chokolademousse, og hun er altid god for en snak om mad-dannelse: Hendes hjerte banker for at udvikle vores smagsløg, så vi vænner os til at elske kål og sunde vegetabilske proteiner. Hun ved meget om mange ting og forklarer gerne, hvorfor vi spiser som vi gør – og får hun en anledning til at lave japansk eller kinesisk mad, kommer der også historier med om hendes Hong Kong-kinesiske svigerfamilie. Merete har et stort hjerte, der både favner elever og kolleger, og hun trives bedst i samtale om noget af alt det, hendes hjerte banker for.

Læs mere
Jens Peder Kjærsgård Jepsen
Køkkenleder

Jens Peder er kok og køkkenchef og leder køkkenet med en fast og kærlig hånd. Man kan altid kende ham på, at han går rundt med sin kaffe i en Liverpool kop og hylder klubbens motto: You never walk alone. JP har bragt den gode kokkemad med sig til højskoleverden, og har hér tilføjet retterne netop det sunde twist, som er et kendetegn på Skærgården. Til daglig sørger han for, at vi spiser både sundt og godt – der er altid kraft og smag i retterne, når han står ved gryderne. Til festerne får han lov at brillere med sine særlige festmenuer. Om morgenen ankommer han på sin røde el-mountainbike, men i fritiden er der ikke hjælpemotor på cyklen, når han kaster sig ud på spor og ruter i lokalområdet. JP uddeler gerne opskrifter på den sunde Skærgårdsmad og han er også altid god for et godt fif til den kok, mange af os tror vi har indeni. Han er garant for et åbent køkken, hvor alle er velkomne med spørgsmål og kommentarer – selv ønsker modtages med et smil (om end de ikke altid bliver opfyldt 😉

Læs mere
Nikolaj Kramer
Kok

Nikolaj er kokkeuddannet og elsker at nørde med sin viden om mad og alt muligt andet – særligt det der foregår i et køkken. Så hvis du gerne vil vide, hvordan man sliber knive eller får de perfekte hjemmebagte boller med sprød skorpe og blød krumme, skal du bare spørge løs.

 

Nikolaj er nysgerrig og har med stor ildhu taget den udfordring op, at sund mad både kan og skal have saft og kraft, altså smage af noget. Nikolaj stortrives i køkkenet, når eleverne hjælper til, eller kommer forbi for at spørge ind til de retter, vi serverer. Han er optaget af at udvikle den grønne del af vores køkken.

Læs mere
Hanne Najbjerg
Køkkenmedhjælper

Hanne er fleksjobber og har opgaver både i køkkenet og rengøringen. Hun møder altid alle med sit dejlige smil – og er optaget af, at alle væsener har det godt, også dyrene, og derfor har hun været vegetar i mange år. Hun deltager gerne i udviklingen af de grønne retter på højskolen og laver en fremragende humus. Hun er uddannet yogainstruktør og næste skridt er en yogalærer-uddannelse på Bali. I sin fritid kan man møde hende i DGI-huset, eller på én af hendes lange løbeture. Hun kaster sig også gerne – eller i hvert fald engang imellem – i de kolde bølger om vinteren.

Læs mere
Jane Nørgaard Iversen
Køkkenmedhjælper

Jane styrer opvasken med stor erfaring og kyndighed. Hun ved præcis hvilket flow hun gerne vil have tingene, så her er der altid hjælp at hente. Og bag den håndfaste opvasker gemmer sig en meget lattermild kvinde, som også gerne giver et nap med i køkkenet, når det spidser til.

Læs mere
Laila Sangil
Oldfrue

Laila er den, der sikrer, at vi altid færdes i dejlige omgivelser, som er rene og hyggelige. Med charme og et roligt væsen mestrer hun at gøre rent efter alle de mange mennesker, som færdes på højskolen hver dag. Og hun kommer en gang i hvert modul på besøg på værelserne, for at tjekke om værelserne har det godt. Og nej, hun rydder ikke op, når hun nu alligevel er derinde 😉 Takket være Laila, har vi blomster og små hyggelige lamper på bordene.

Læs mere
Allan Jensen
Pedel

Allan er ansvarlig for de fysiske rammer på Skærgården. Sammen med sine to faste pedelmedhjælpere sikrer Allan, at vi færdes i smukke omgivelser og velholdte bygninger. Det har fra dag 1 været Allans ambition at renovere højskolens bygninger – et arbejde som kræver tålmodighed, for der er rigtig mange kvadratmeter, men som har båret frugt over tid. Så stille og roligt har hus efter hus været gennem hans grundige behandling i samarbejde med et team af lokale håndværkere, som efterhånden kender højskolens bygninger ud og ind.

Læs mere
René Vile Jensen
Pedel

Rene er vores pedelmedhjælper-elektriker-opfinder-problemløser. Han går stille med dørene, men det dækker over, at han hele tiden er i gang med at løse nogle af de udfordringer, som altid opstår i gamle bygninger. Og så er han altid klar til at hjælpe med årets julebryg, fordi han selvfølgelig også ved noget om at lave cider – sammen med alt det andet.

Læs mere
Poul
Pedelmedhjælper

Poul er pedelmedhjælper og om sommeren har han travlt med at passe vores grønne områder, der indrammer højskolen på den mest magiske måde.

Læs mere