Blandt Charolais-kvæg går en 85 årig mand og kigger til årets første kalve. Han har lige været til undersøgelser for sin kræftsygdom, og der er heldigvis pause i kemoen. Men han er blevet tynd, og det ser vildt ud, når han går rundt mellem de store dyr og snakker lidt med tyren, mens han klør den på ryggen.
Han har en skøn nabo, som sidste år hjalp ham med at støbe nyt gulv i maskinhuset – men ikke troede sine egne øjne, da han opdagede, at gulvet både skulle fjernes og støbes med håndkraft. Men sådan blev det. Og sådan foregår det hver eneste dag. Træer bliver fældet, brænde kløvet og bygninger renoveret. Køerne bliver passet, og tyrene udskiftet med passende mellemrum.
Manden er min far. Og han købte landstedet for nogle år siden, da han havde solgt sit livsværk, en gammel møllegård. Og hver gang jeg kommer derud, viser han mig, hvad han har lavet siden sidst.
Japanerne har et ord for dette: IKIGAI. Det betyder at have noget meningsfuldt at stå op til hver dag. En mission. En forpligtelse. Og japanerne er sikre på, at det er med til at holde dem raske og rørige. Og frem for alt i live – for de bliver både gamle OG holder sig friske.
Jeg tror, det landsted er min fars IKIGAI, dét som holder ham frisk – og i live. Og det glædede mig usigeligt at opleve hans seneste fødselsdag, hvor nye og gamle venner festede til langt ud på natten.
Som ung maskinarbejder var han på Askov Højskole, og for mig er han billedet på Grundtvigs ideer om at forene ånd og hånd. Hvor dannelse også handler om glæden ved at arbejde. Hvor frihed er at være bundet af de rette bånd. Hvor lykken er at kunne forme et dagligt liv, vi glædes ved. Og hvor fællesskab og forpligtelser går hånd i hånd med friheden.
Japanerne kalder det IKIGAI. Grundtvig kaldte det ”et jævnt og muntert virksomt liv på jord”. Og stiftede højskolerne, hvor man heldigvis stadig har mulighed for at tage sig en pause i livet og overveje, hvilket liv man ønsker at leve.